Magnații lumii se îmbogățesc mai mult ca niciodată, în timp ce săracii o duc și mai greu

de: Mădălina Bahrim
17 01. 2022

Criza sanitară actuală poate fi definită foarte sec prin sintagma „pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă”. De ce? Explicațiile le vom regăsi în cele ce urmează.

În ultimii aproape doi ani de când ne confruntăm cu această provocare globale de proporții, prăpastia dintre bogați și săraci s-a adâncit la un nivel aproape nemaiîntâlnit în istorie.

Unii fac averi, alții de-abia își duc zilele

În timp ce majoritatea populației Globului are probleme precum plata facturilor sau asigurarea traiului de zi cu zi, există și o elită, aceea a oamenilor putred de bogați, a căror singură grijă în pandemie a fost aceea de a face și mai mulți bani. Vestea este că le-a ieșit din plin!

Analiștii economici susțin că asistăm la un ritm de îmbogățire fără precedent, printre bogații lumii, în timp ce, în lumea paralelă, săracii devin din ce în ce mai mulți și mai oropsiți de soartă.

Cei mai bogați zece bărbați din lume și-au dublat averea, de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari — cu o rată de 15.000 de dolari pe secundă sau 1,3 miliarde de dolari pe zi — în primii doi ani ai unei pandemii care a dus la scăderea veniturilor a 99% din umanitate.

„Nu este din întâmplare, ci este o alegere: violenţa economică este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii studiului Oxfam, care dezvăluie aceste date.

Directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.